mostar

KRAVICE, MOSTAR, POČITELJ & BLAGAJ – 11.08.2018

Jednodnevni izlet

Polazak iz Srebrenika u 03:30h ispred hotela Park, polazak iz Tuzle u 04:00 ispred BCC-a.

Polazak iz Srebrenika je u 03.30h ispred hotela Park sa usputnom kafe pauzama do Jablanice (odmor u restoranu Zdrava voda cca.30min) i dolazak u KRAVICE oko 09.00h.

-Slap Kravice stvoren je protokom sedronosne rijeke Trebižat, pa je kao prirodni fenomen pod zaštitom države kao geološki i geomorfološki spomenik prirode i prirodna rijetkost, pa je kao prirodni fenomen pod zaštitom države kao geološki i geomorfološki spomenik prirode i prirodna rijetkost. Visina slapa kreće se od 26 – 28 metara, s vodenim amfiteatrom ispod slapa promjera 120 metara. Preko sedronosna sloja od dna do vrha slapa izrasla je trava, mahovina i lišajevi. Uz slap su nikle konopljika, smokve i topole. Nekada su uz slap bili aktivni mnogobrojni mlinovi i stupe za valjanje sukna.

Nakon obilaska Kravica, slijedi posjeta POČITELJU.

-Počitelj je historijsko naselje orijentalno-mediteranskog karaktera smješteno u dolini rijeke Neretve i jedna od najljepših kulturno-historijskih cjelina u Bosni i Hercegovini.

Poslije Počitelja odlazak do Blagaja na izvor rijeke Bune (vrelo Bune).

-Vrelo Bune je zaštićeni rezervat prirodnih predjela. Idealno mjesto za odmor gdje možete ručati i popiti kafu.          Uz samo vrelo nalazi se derviška tekija.

-Na samom karaju odlazak od Starog mosta u Mostaru.
Razmišljati o Mostaru, a instinktivno ne zamisliti sliku prelijepog Starog mosta, gotovo je nemoguće, pogotovo znajući da je ovo kameno remek djelo spomenik po kojem je grad i dobio ime i koji, simbolično, u sebi nosi mnoga značenja.

O mostu su pisane i pjevane mnoge pjesme, a slavni Evlija Čelebi o mostu kaže: “…Kada se ovaj most pogleda iz daljine, izgleda okrugao kao luk iz kojeg je tek izletjela strijela., pa je tako stao. Neimarski ukus, preciznost, eleganciju, koja je unošena u ovu divnu kamenu tvorevinu, nije pokazao ni jedan stari neimar. Otkako je sazidan ovaj visoki most, otada ovamo dolaze neki veziri, prvaci i visoki dostojanstvenici da ga vide. I sjedeći u pomenutom čardaku, oni promatraju kako mnoga smiona djeca šehera stoje spremna na ivici mosta. I kad se zatrče i skoče sa mosta, padaju dolje u rijeku i lete u zraku kao ptice, praveći, svaki od njih, posebnu vrstu akrobacije…”

Sam oblik mosta takođe ima svoju priču, kaže se da on predstavlja život. Da sam most predstavlja jednu polovinu kruga, a njegov odraz u vodi je druga polovina kruga, a ta cjelokupna slika predstavlja život.

Povratak u večernjim satima.
Cijena povratne karte iznosi 35,00 KM. 
U cijenu nisu uključene ulaznice.
Rezervacije:
035/644-155
062/384-484
061/938-529