SUBOTICA 13.03.2021

Kategorije: ,

Subotica ili grad sa 200 imena se u pisanim dokumentima prvi put spominje 7. maja 1391. godine, ali sigurno da je mjesto starije. Utvrđeno je da su ljudi na ovom prostoru živjeli još prije 3.000 godina. Sudbinu Subotice bitno je određivao položaj na putu između Evrope i Azije, a historijski na granici dvije sukobljene sile: Ugarske i Turske. U čestim i velikim seobama u ovu vojnu krajinu došli su mnogi narodi: Srbi, Mađari, Nijemci, Slovaci, Jevreji, Bunjevci, Grci… Često su se mijenjali gospodari kao i imena grada. Od prvog – Zabatka 1391. – promijenjeno je više od dvjesto naziva, ali su najkarakterističnija imena Szent-Maria, Maria-Theresiopolis, Maria Theresienstadt, Szabadka i Subotica.

Palićko jezero nalazi se na samo 8 kilometara od Subotice, a njegova gradnja započeta je već početkom 19.vijeka kada je i dobilo status prvog banjskog kupališta.  Za ljekovitost palićke vode zna se već oko 200 godina. Na prijatno sređenim obalama nalaze se hoteli, vile, sportski tereni, tri uređene plaže i zoološki vrt, kao i Vodotoranj, Ženski štrand, Velika terasa i Muzički paviljon i danas čuvaju visoki rejting Palića.

 

PROGRAM PUTOVANJA:

13.02.2021-SUBOTA – BRČKO-SREBRENIK-TUZLA-BIJELJINA-SUBOTICA

Polazak autobusa  iz Brčkog (BP Belaimonix – Brod) u 02:15h, Ormanice (BP Mešić) u 02:45h, Srebrenika ( hotel Park) u 03:00h, iz Tuzle (SKPC Mejdan) u 03:40h, iz Bijeljine (BP Nešković) u 04:30h. Dolazak na GP Rača, zadržavnja radi pasoške i carinske kontrole, nastavak putovanja prema Subotici preko Rume i Novog Sada uz usputne pauze po potrebi grupe. Dolazak u Suboticu cca.10:30h, obilazak znamenitosti Subotice u pratnji lokalnog vodiča (Pravoslavni hram Svetog Vaznesenja, Korzo, Rajhlova palata, Gradska kuća, Palata Mikše Demetera (zgrada gradskog muzeja), Sinagoga, Palata banke, Katedrala – Bazilika Svete Terezije Avilske, Gradski trg, Narodno pozorište…), slobodno vrijeme za uživanje i individualne aktivnosti do polaska ka Palićkom jezeru. Dolazak na Palićko jezero oko 15:00h, panoramsko razgledanje (banjski kompleks, Vodotoranj, Ženski štrand, Velika terasa, Muzički paviljon…), slobodno vrijeme za uživanje i individualne aktivnosti. Polazak prema polazištima u 17.00h. Dolazak u večernjim satima. Kraj aranžmana.

 

🔶Cijena:35KM
 
🔶U cijenu je uključeno:
🔸Prijevoz autobusom turističke klase (klima, TV, video, WC) na navedenoj relaciji, prema programu
🔸Obilazak Subotice u pratnji lokalnog vodiča
🔸Posjeta Palićkom jezeru
🔸Pratioc grupe
🔸Troškovi organizacije i realizacije putovanja
🔸PDV
 
🔶U cijenu nije uključeno:
🔸Individualni troškovi putnika