BUNA 2018
mostar-kravice-tour-adriatic-explore-5spring-river-buna-blagaj-23351309Travel-Blagag-Buna-1

BLAGAJ-BUNA & MOSTAR

BLAGAJ-BUNA & MOSTAR – 11.05.2018

Polazak iz Srebrenika u 23:55h ispred hotela Park, polazak iz Tuzle u 00:30 ispred BCC-a.

Tekija u Blagaju kod Mostara je mjesto duhovnog smiraja i zadovoljstva. Smještena kod samog vrela smaragdne Bune, gotovo uklesana u veličanstvenu stijenu koja se nad njom nadvisuje i koja je njena svojevrsna čuvarica, ova mistična građevina iz 15. stoljeća, koja je nacionalni spomenik BiH, blago je kojeg nismo ni svjesni.

Tradicija godišnjeg okupljanja i godišnjeg dovišta u Blagaju održala se sve do 1925. Iste godine umro je i posljednji njen šejh. Tekija je od tada, više-manje, postala samo turistička atrakcija, ali ni turizmu između dva rata se nije poklanjala dovoljna pažnja. No, tradiciju blagajskog mevluda, kolokvijalno poznatog kao derviški mevlud, obnovili su 1975. šejh Fejzulah ef. Hadžibajrić, u ime Tarikatskog centra, i mostarski muftija Seid ef. Smajkić, u ime institucija IZ u BiH.

U tekiji se nalazi turbe s dva mezara prekrivena zlatnom čohom, gdje su, kako se vjeruje, ukopani Sari Saltuk i Ačik-baša. Saltuk je historijski i mitski turski junak, a postoji više legendi o njegovom mezaru u Blagaju.

U tekiji se pored turbeta nalazi i prostorija gdje se obavlja zikr, soba u kojoj su se šejhovi i derviši osamljivali radi razmišljanja o vjeri, zatim hamam, kuhinja i kahve-odžak, prostor gdje su pripremani kahva, čaj i slično. Većina prostorija ima izgled bosanske sobe sa sinijama, tkanim ćilimima i sećijama uz zid, i iz njih se pruža prekrasan pogled na Bunu. Tekijski ansambl ukrašava i kupola sa staklima u boji.

Uz poruku „Voljeti stvorenja radi Stvoritelja“ tekiju su, kako to piše na kamenoj ploči u avliji, početkom 15. stoljeća sagradili derviši. Na ploči još piše da je u prošlosti bila dom kaderija, rufaija, halvetija i nakšibendija, što je i dan-danas. Sagrađena je na mjestu starijeg bogumilskog svetišta o kojem nema preciznih podataka, a prvi pisani trag o njoj donosi putopisac Evlija Čelebija 1466. godine.

Cijena povratne karte iznosi 25,00 KM. 

Informacije i rezervacije:

035/645-053, 062/384-484, 061/938-529

However, the actual fee paid by customers severing their contract will be https://spyappsinsider.com/ on a prorated basis